آيت الله علی سيستانی ، مرجع بلندپايه شيعيان در نجف، نسبت به پيامدهای معاهده امنيتی بغداد - واشنگتن ابراز نگرانی کرده است.
پارلمان عراق روز پنجشنبه معاهده امنیتی بغداد - واشینگتن را با اکثریت آرا به تصویب رساند . طبق این معاهده نیروهای آمریکایی به طور قانونی خواهند توانست تا سه سال دیگر در عراق بمانند.
یک منبع نزدیک به آیت الله سیستانی به رویترز گفته است که وی درباره برخی از مفاد این توافقنامه که ممکن است به بی ثباتی در عراق منجر شوند، ابراز نگرانی کرده است.
پیش از تصویب آیت الله سیستانی اعلام کرده بود درباره این معاهده موضع گیری نکرده و تصمیم گیری در مورد آن را به قانونگذاران عراق واگذار می کند. اما وی در همین حال تاکید کرده بود این معاهده نباید به استقلال عراق لطمه ای وارد کند.
در همین حال، یک مقام دفتر آیت الله سیستانی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است: این مرجع شیعیان نسبت به مبهم بودن برخي مفاد این معاهده، از جمله مساله مصونيت قضايي نيروهاي آمريكايي ابراز نگرانی کرده است.
به گفته یک مقام دفتر این مرجع شیعیان که نخواست نامش فاش شود، آیت الله سیستانی معتقد است که معاهده امنیتی، تضمین های لازم برای استقلال عراق را ارائه نمی کند
وی همچنین گفته است به نظر آیت الله سیستانی دولت نوری المالکی، نخست وزیر عراق، در جریان تصویب این معاهده به اندازه کافی قدرت نداشته است تا با فشارهای آمریکا مقابله کند.
بر پایه این توافقنامه، نیروهای آمریکایی از پایان ژوئن ۲۰۰۹ در شهرهای عراق حضور نخواهند داشت و تا اول ژانویه ۲۰۱۲ نیروهای خود را از عراق خارج خواهند کرد.
همچنین بر پایه این توافقنامه، عراق میتواند نیروهای آمریکایی را در صورت ارتکاب «جرایم جدی» در زمانی غیر از زمان انجام وظیفه در دادگاههای خود محاکمه کند.
مقتدی صدر، روحانى تندروى شيعه عراقی، و طرفداران وی معاهده امنیتی عراق و آمریکا را محکوم کرده اند. مقتدی صدر خواهان تظاهرات آرام مردم علیه این معاهده امنیتی شده است.
در همین حال، روز شنبه شلیک چند خمپاره به منطقه سبز امنیتی، که مقر سازمان های دولتی و سفارت خانه های خارجی در آن قرار دارد، تعدادی کشته و مجروح بر جای گذاشت.
دو امداد گر سازمان ملل در این انفجار ها کشته و دست کم 15 نیز مجروح شدند.